Fondvägg

En fondvägg kan helt förändra ett rum. Den kan göra rummet mindre eller större, varmare eller kallare, allt beroende på vad du själv vill uppnå och vilken kulör du väljer. Kulörvalet är således mycket viktigt, och bör utgöra en stor del av planeringsprocessen. Man måste ha i åtanke att kulörens utseende kan förändras beroende på om man ser den i dagsljus eller i ljuset från en glödlampa. Även kulörens textur påverkar uppfattningen av väggen: en matt färg ger ett mörkare intryck medan en blank färg ger ett starkare färgintryck. Om du ska måla fondväggen i köket eller tvättstugan passar en blank färg bättre, eftersom de också är mer tåliga mot repor och smuts.

Det är också viktigt att tänka på hur färgen på fondväggen harmoniserar med de andra rummen i lägenheten eller huset. Allt måste ge ett bra helhetsintryck. Förutom dessa praktiska råd behöver man dock inte ta hänsyn till något annat än sin egen smak när man väljer färg. Underförstådda regler som att rött inte passar i sovrum, eftersom blått eller grönt är mer lugnande, kan man bortse från helt.

När du sedan tror att du har valt färg, bör du vänta lite till. Ta hem ett färgprov och måla på en del av väggen. Då får du möjlighet att se färgen i ditt hem, istället för i färghandeln, och du kan se den i alla typer av ljus.

Själva målningen är inte svår att göra själv, men det kan ta ganska mycket tid om man vill göra allt underarbete ordentligt och få ett bra resultat. Om man inte har tid med det kan man istället anlita en professionell målare, till exempel från ett måleri i Stockholm som heter Vimålar.linda-719524_1280

Med en ny fondvägg kommer också nya möjligheter när det gäller rummets inredning. Ett bra tips är att inte låta fondväggen stå ”ensam” i rummet, utan att plocka upp väggens kulör i några föremål ute i rummet, till exempel prydnadskuddar, vaser eller plädar. Det håller ihop inredningen och rummet, och gör att fondväggens funktion förstärks. Om du har en tapet eller fototapet på din fondvägg som har flera olika färger kan du variera dig och plocka upp olika kulörer olika årstider.

 

Kommentarer är stängda