Målarfärg

Surfa på inredningstrenderna genom att följa trendsättarnas färg- och kulörkollektioner säsong för säsong. Ett sätt att följa med är att köpa inredningstidningar och titta på heminredningsprogram.

Att måla om är ett förhållandevis prisvärt sätt att göra om hemma eller på jobbet. Nuförtiden finns det färger som ger en härlig lyster. En lyster som förändras efter hur ljuset i rummet ändras med solens gång.

För det fall grundjobbet är bra är det relativt enkelt att måla om och därmed enkelt att följa inredningstrenderna. Den stora fördelen med färg, jämfört med tapet, är att du kan hålla väggen snygg länge.

 

Målning – ett hantverk
Måleri för att täcka en yta med färg är ett genuint hantverk. Målar du om i din hyreslägenhet ska det ske på ett fackmannamässigt sätt. Alltså ska ditt måleri hålla samma eller bättre klass än då ett målarproffs utför jobbet. För att applicera färgen på en yta använder man sig i första hand olika typer av penslar eller rollrar för att fördela ut färgen. Ett tips är att rolla din målarroller med en klädroller innan du börjar måla så slipper du få damm och ludd i färgen.

 

Målning och miljön
Tänk på att all färg innehåller olika ämnen som är mer eller mindre skadliga för miljön. Det gäller allt från vattenbaserad och vattenlöslig färg till färg som är miljömärkt eller benämns som miljövänlig.

Även rengöringsverken kan skadas om man inte tar hand om sina målarredskap och färgrester på ett miljömässigt bra sätt. Se till att rollrar och penslar görs rent på rätt sätt och att färgrester, rengöringstrasor med mera lämnas till återvinningscentralen så att de tas hand om på sätt som gör att miljön inte tar skada.Målarfärg 1

 

Muralmålning
Muralmåleri eller väggmålning är en målning direkt på en vägg, antingen direkt på ytan eller i form av en tavla som permanent har fästs på väggen.

Genom historien har olika tekniker använts vid muralmålning. En freskmålning innebär att färgen har lagts på ett underlag i form av gips på väggar eller tak. ’Buon fresco’ tekniken utgörs av att man målar med färgpigment som blandats med vatten på ett tunt lager av våt färsk kalk eller gips. Pigmentet absorberas så av underlaget det är målat på och efter timmar torkar det och reagerar med luften. På så sätt fixeras färgpigmenten i underlaget. Med en sådan teknik bevaras färgerna i en muralmålning med friska, fräscha kulörer under hundratals år. Läs mer om muralmålningar och andra tekniker.

Gå emot de kortsiktiga trenderna – gör en muralmålning.

Kommentarer är stängda