Tapeter

Under senare år har intresset för färg, form och struktur fullkomligen exploderat. Tv-tablåerna översvämmas med DIY-program (do-it-yourself), det ena avlöser det andra.

Ett sätt att sätta färg på tillvaron såväl hemma som på jobbet är att sätta tapetsera väggarna. För inte så längesedan var det något man gjorde efter en ganska lång period, upp emot femton år kunde det ta innan omtapetsering skedde. Numera tapetserar man om då man tröttnat på de gamla tapeterna eller då man känner för det.

 

Dagens tapeter
De vanligaste tapeterna i vår tid är tapeter gjorda av papper eller vinyl. De senare används företrädesvis i kök, matrum eller i barnens rum där det kan finnas ett behov av att torka och tvätta av tapeterna med jämna mellanrum. Tapeter säljs på ”rulle” och sätts i regel upp med hjälp av ett speciellt lim, kallat tapetklister.

I våtrum, som bad- och duschrum sätts istället särskilda våtrumstapeter upp. De har ett tjockare ytskikt av plast och de fästs med ett starkare lim än vanliga tapeter. Allt i enlighet med de särskilda regler som gäller för väggbeklädnad i våtutrymmen.

 

Tapeter – historiskt sett
Under medeltiden använde man sig av tapeter som en isoleringsteknik. Genom att sätta upp tapeter bildades ett lager mellan stenvägg och rum på så sätt kunde man behålla mer värme inomhus.

Historiskt sett använde man sig av olika tekniker. Huvudsakligen handmålades tapeterna med delmotiv uppdelade på våd för våd. En vanlig teknik var att man använde sig av träblock för att tryckta tapeter med mönster som repeterades. Något som vi känner igen och fortfarande gör i våra dagar, är mönsterpassning. Man stencilerade tapeter och en del gjordes genom maskintryck.Tapeter 2

 

Vävda tapeter
Handvävda tapeter, så kallade tapisserier, är tapeter med bilder. De kallas ofta för gobelänger. Ursprunget till namnet gobeläng är helt enkelt den vävda tapet som tillverkats vid en fabrik i Paris, Frankrike. Fabriken hade fått sitt namn ’Manufacture Nationale des Gobelins’ efter dess forna ägare, färgarfamiljen Gobelin. Vid densamma fabriken hade man tillverkat gobelänger sedan 1662.

 

Sett färg på dina väggar med tapeter – ett sätt att får en varmare innemiljö.

Kommentarer är stängda