Textilier

Enklaste och snabbaste sättet att göra om hemma, eller i enda ett rum, är att byta ut textilerna där. Förutsatt att väggarna i rummet har en någotsånär diskret och naturlig färgskala som bas att utgå ifrån. Naturligtvis kan det bli en stor förändring då man byter ut textilier i ett redan färgstarkt rum. Då fokuserar man istället på att byta ut olika mönster fast man behåller den tidigare färgskalan eller så kompletterar man med en komplementärfärg.

 

Textila fibrer
Det finns olika sorters textila fibrer. En huvudgrupp utgörs av de naturliga fibrerna från växt- och från djurrikena. Den andra huvudgruppen utgörs av det som kallas konstfibrer till vilket hör syntetfibrer.

För den oinvigde kan det vara svårt att hålla isär vad som är en fiber och vad som är ett material. Vissa produkter kan ha fått ett namn efter det textila ursprunget, till exempel kamelhårsulstern Läs gärna mer om textila fibrer.  En del tyger, textila material, kallas ofta efter sin textila fiber. Intressant är då att veta att tyget linne är gjort av fibrer från växten lin. Alltså en naturfiber. PÅ motsvarande sätt är ylle kommet från ullfibern och kashmere från kashmirgetternas underullsfiber. Då det gäller halvlinne så är det ett tyg gjort av en varp gjord på bomullsgarn och själva inslaget av lingarn.Textilier 2

 

Välj rätt textil i din inredning
Som sovrumstextilier bör man använda sig av naturfibrer till sängkläder, alltså själva bäddsetet. Vad gäller gardiner, överkast och plädar är det mer fritt fram att välja material. Tänk på att komplicerade mönster och starka klara färger kan störa nattsömnen. I kök och matrum kan tyger av naturfibrer också vara att föredra främst vad det gäller handdukar och diskhanddukar, medan dukar och gardiner kan vara av konstfiber av olika slag.

I vardagsrum och arbetsrum är det tycke och smak som avgör vilken typ av fiber som används. Vad som däremot är bra att tänka på är att man genomgående väljer harmoniska mönster, strukturer och färgval. Utgå gärna från kulörerna i en tavla eller några posters då du väljer de färger du önskar inreda ditt rum med. Gör gärna som interiördesigners gör. Det vill säga gör en egen mood board – ett collage genom att samla på dig olika textilier, färgprover och mönster innan du sätter i gång med renoveringsarbetet. Det hjälper dig att fokusera på, och genomföra, ett inredningstema. Bästa sättet att dekorera om!

Kommentarer är stängda