Växtlighet

Ett enkelt sätt att sätta färg på ditt hem, samtidigt som du skapar liv i det, är att föra in gröna växter och blommor. Förutom att det är en växande (bokstavligen) trend att inreda med gröna växter är det dessutom hälsosamt.

Många av de gröna växter som idag används flitigt i inredningsmagasin hade sin storhetstid på 1970-talet. Plantor som monstera, elefantöra och ormbunke trodde kanske många aldrig skulle komma på modet igen. Men som så mycket annat kommer även växtmodet tillbaka, och dessa gröna inredningsdetaljer är nu hetare än någonsin. Det som skiljer sig från 1970-talet är hur växterna används i inredningen. Numera betonar man det enkla och avskalade, och låter växten tala för sig själv, exempelvis i en brun terrakottakruka.Pilea_peperomioides

Ett tips när du inreder med växter är att inte falla i fällan att placera alla växter på rad i fönstret. Låt istället en prunkande monstera skapa grönska i ett hörn av rummet eller vid en dörröppning. I fönstret passar exempelvis glasflaskor med enstaka skott eller blommor, eftersom de släpper in ljus. För extra effekt kan man välja färgade glasflaskor, som då projicerar färgen i resten av rummet när solen lyser genom dem. Glöm inte heller bort hallen och badrummet! Det enda man måste tänka på när man placerar växter i dessa rum är att välja en växt som inte ska stå i direkt solljus, eftersom det sällan finns stora fönster i badrum och hall.

Att skapa grönska och färg med växter gäller inte bara inomhus, utan även i din trädgård, på din uteplats eller på din balkong. En prunkande utemiljö skapar lugn och ro. Om du har ont om plats, till exempel om du har en liten balkong, kan du använda dig av balkonglådor eller en hängande korg. Genom att komplettera utemiljön med färgglada utemöbler skapar du en inspirerande miljö. Du kan köpa billiga utemöbler på Buildor.se.

Om du inte har särskilt gröna fingrar behöver du inte ge upp hoppet om ett grönt hem. Många av de växterna som är populära just nu tål nämligen att ignoreras längre perioder utan att ta stryk. Exempel på tåliga växter är monstera, aloe vera, svärmorstunga, gullranka och paradisträd. Så haka på trenden, och inred grönt!

Kommentarer är stängda