Inred med kakel

Kakel är ett slitstarkt och lättstädat material som dessutom är tidlöst om man väljer rätt färger och form. Och det är oftast just det som är det svåra – att välja kakel. Även efter att man bestämt sig för att man vill ha ett helkaklat badrum, eller ha kakel över köksbänken, kvartstår beslutet att utifrån den uppsjö av kakelplattor, mosaik och fogar som finns välja den kombination som känns rätt och passar med resten av ens hem.bathroom-690774_640

En sak man kan göra för att underlätta för sig själv är att konsultera budgeten innan man åker iväg till bygghandelsbutiker och börjar gå igenom deras utbud. Då får man nämligen klart för sig ungefär hur mycket kaklet får kosta, vilket kan utesluta en stor del av sortimentet på marknaden. Tänk på att också räkna med ungefär 10 procents svinn när du beräknar åtgången och därmed kostnaden – runt dörrar, fönster och hörn måste kaklet beskäras, vilket alltid skapar en del svinn. Beroende på var du ska ha kaklet kan du också behöva räkna med kostnaden av en plattsättare. I ett kök, en hall eller ett annat rum i huset kan de flesta som är lite händiga sätta upp kaklet själv, men i ett badrum eller i andra våtrum bör man ta hjälp av en professionell plattsättare.

När så det svåra beslutet kommer, vilket kakel ska man välja, kan man bara lyssna till sig själv. Självklart kan man hämta inspiration från inredningstidningar och internet, men i slutändan är det du som ska leva med kaklet och som måste tycka om det. Nuvarande trender säger att kakelplattorna ska vara stora, och efterlikna material som sten och trä. Stora plattor medför också den fördelen att de kan få små badrum att se större ut. Det är dock inte självklart att man ska välja ett kakel som är trendigt just för stunden – kanske vill man ha ett kakel som står sig en längre tid. Då kan ett klassiskt helvitt badrum med mörkt golv vara bättre.

Om du håller på att renovera badrummet och behöver annat för renoveringen utöver kakel till väggarna, hittar du till exempel duschdörrar till bra priser på Swedmart.se.

Kommentarer är stängda