Olika färgers betydelse

Vad betyder egentligen de olika färgerna och kan man kommunicera med hjälp av dem? Många som intresserar sig av färgers betydelse och symbolik vet att det finns underliggande mening som kan kopplas till bland annat religiösa och politiska betydelser. Vissa färger relateras till en viss sinnesstämning, olika årstider eller väderstreck. Finns det några färger som du associerar med exempelvis sommaren, eller kanske ilska? Du får nog upp både bilder och färger när du hör dessa ord. Dessa saker är dock inte skrivna i sten, de förändras i takt med vår kultur och samma färg kan ha olika betydelse beroende på vart i världen du befinner dig.

fargochinterior.2.se

Några exempel på färgsymbolik

Har du företag som sysslar med fakturaköp eller stora middagsbjudningar? Skickar du ut blommor eller presenter till dina anställda lagom till julen eller vid andra högtider? Det kan vara bra att tänka på vilka signaler som du sänder ut. Vad skulle du själv tänka om du fick ett svart paket levererat hem, signerat med chefens namn? Den svarta färgen har många associationer som ilska, otur och anonymitet. Om du tänker på ett svart paket kommer du säkerligen också tänka på hög kvalitet och lyxiga saker, kanske även sexualitet. Är det något du vill kommunicera till en anställd? Du kanske istället vill använda dig av mer neutrala och lugna färger som blått och vitt. Blåa nyanser ger oftast en känsla av harmoni och stillhet. Forskning visar att folk som arbetar i blåa rum tenderar att fokusera mer då de känner sig lugna. Den vita färger symboliserar ärlighet, oskuldsfullhet och proffsighet. Det kanske är mer passande?

Fler färger och deras symbolik

Vad händer i kroppen då vi ser en färg? När vi ser den röda färgen tenderar våra hjärtan att slå snabbare. Forskare tror att detta beror på att vi associerar färger med blod och fara. Det är kanske där som svaret ligger, i vår natur. Våra hjärnor har utvecklats under flera år och vi reagerar automatiskt på många saker i vår moderna vardag. Färger är självklart inget undantag. Tänk exempelvis på färgen brun, vad får du upp för bilder? Med största sannolikhet tänker du på jord och natur, kanske dyker även en rykande kopp kaffe upp bland dina associationsbilder? En sak som är viktig är att tänka på kontexten. Som tidigare nämnt kan samma färg betyda något helt annat i en annan kultur eller sammanhang. Det finns också många människor som har starka tankar om färger vid vissa tillställningar. Vad tycker du själv om att ha på sig en vit klänning på en begravning? En sak är säker – färger har betydelse.

Kommentarer är stängda